Do skúšobnej prevádzky dnes uviedli štyri nové trolejbusy MHD

21.12.2011 Prešov

Prešov 21. decembra (TASR) - Cestujúci v mestskej hromadnej doprave (MHD) v Prešove dostali pod vianočný stromček štyri nové kĺbové trolejbusy. Prešovčanom ich dnes slávnostne odovzdali do užívania v centre mesta.
Na linkách mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Prešove jazdí 46 trolejbusov a 60 autobusov. Posledný nákup vozidiel sa realizoval pred viac ako dvoma rokmi, keď pribudli nízkokapacitné autobusy.
Vozidlový park Dopravného podniku mesta Prešov (DPMP), hlavne čo sa týka trolejbusov, je podľa jeho riaditeľa Petra Janusa značne zastaraný. Pripomenul, že začiatkom deväťdesiatych rokov, keď sa spúšťali do prevádzky trolejbusové linky na Sídlisku Sekčov, nakúpili cez 20 vozidiel a tie sú už dnes po dobe životnosti.
Nové nízkopodlažné kĺbové vozidlá stáli spolu necelé dva milióny eur a budú jazdiť na najfrekventovanejších linkách, ktoré spájajú dve najväčšie prešovské sídliská. Od 1. februára budúceho roka chce DPMP garantovať, že raz za hodinu na týchto trasách bude premávať jeden nízkopodlažný trolejbus.
\"To znamená, že vyjdeme v ústrety aj hendikepovaným ľuďom, ktorí sú odkázaní na invalidný vozík. Budú mať istotu, že sa do vozidla dostanú pomocou sklopnej plošiny,\" vysvetľuje Janus.
Trolejbusy od českého dodávateľa sú schopné naraz prepraviť okolo 160 osôb, pričom 50 miest je na sedenie. Je tam možnosť umiestniť dva kočiare, respektíve vozíčky pre imobilných. \"Sú to trolejbusy, ktoré oproti tým súčasným majú o jedny dvere viac, čiže urýchli sa nastupovanie a vystupovanie hlavne v čase špičky. Tie vozidlá majú oproti starším typom o 30 percent nižšiu spotrebu elektrickej energie,\" spresnil riaditeľ.
Nové vozidlá budú podľa primátora Pavla Hagyariho výrazným prínosom pre zlepšenie kvality cestovania v MHD. \"Mesto sa snaží, aby jeho obyvatelia čo najviac využívali cestovanie v MHD. Tieto nové vozidlá prispejú k tomu, aby bolo pohodlnejšie, bezpečnejšie a zároveň nebude záťažou pre životné prostredie,\" konštatoval primátor.
Prešovskú MHD využívajú najviac školáci a dôchodcovia. Práve tí starší vítajú zavedenie nových vozidiel. \"Je to určite potrebné. Tie staré harmoniky už doslúžili, človek sa tam tak kýval, že musel dávať pozor, aby nespadol. Tieto sú určite pohodlnejšie a bezpečné,\" povedal dôchodca Vincent Žec.
 

Vyberte región

mark